بازاریابی ویروسی چیست؟
با گسترش اینترنت، امروزه بازاریابی ویروسی (Viral Marketing) را می توان از انواع بازاریابی دیجیتال دانست که در آن مدیر بازاریابی با استفاده بهینه از تعامل با مخاطبان، از مشتریان برای تبلیغات و بازاریابی دیجیتال استفاده می کنند. بازاریابی ویروسی نیز از شیوه های خلاقانه بازاریابی دیجیتال است.
بازاریابی ویروسی خود یکی از صدها نوع بازاریابی است که شباهت هایی به بازاریابی چریکی دارد و دارای سابقه ای دیرینه نیز می باشد. این نوع بازاریابی در خارج از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی با عنوان هایی مثل بازاریابی دهان به دهان، بازاریابی شبکه ای یا بازاریابی همهمه ای (Buzz Marketing) شناخته می شود. در بازاریابی دهان به دهان، افرادی که از تبلیغ برند یا کسب و کار نفعی نمی برند، با مایه گذاشتن از اعتبار خودشان به معرفی برند به دیگر افراد می پردازند. امروزه با پیشرفت دیجیتال و اینترنت، بازاریابی دهان به دهان بستر جدیدی برای فعالیت پیدا کرده است. در واقع بازاریابی شبکه های اجتماعی موجب تغییر بازاریابی دهان به دهان به بازاریابی ویروسی شده است.
در بازاریابی ویروسی نیز همچون دیگر روش های بازاریابی، به مدیر بازاریابی یا مشاوری خلاق و مجرب نیاز است تا بتوان بهترین عملکرد را در این نوع از بازاریابی بدست آورد. از این رو، حتما باید برای بازاریابی ویروسی از متخصصان بازاریابی کمک گرفت.ما در این مقاله قصد داریم تا شما را به صورت کامل با بازاریابی ویروسی آشنا کنیم. پس با ادامه این مقاله جذاب همراه باشید.
اگر شما هم میخواهید در یک دوره دیجیتال مارکتینگ کارآمد شرکت کنید ما به شما دوره دیجیتال مارکتینگ دکتر مهریزدان را پیشنهاد میدهیم دوره ای که در آن شما به یک دیجیتال مارکتر حرفه ای تبدیل میشوید
مفهوم بازاریابی ویروسی
در ابتدا می خواهیم بدانیم که چرا به این نوع از بازاریابی دیجیتال، بازاریابی ویروسی اطلاق می شود؟ پاسخ کاملا واضح است. بازاریاب کسب و کار یا برند در این شیوه از بازاریابی دیجیتال، پیام، شعار یا اسم برند را به صورت یک ویروس در بین مخاطبان پخش می کند تا سپس این این تبلیغ به صورت اپیدمی در بین آحاد جامعه رسوخ کند.
مبنای بازاریابی ویروسی بر انتشار پیام اغلب در شبکه های اجتماعی پرمخاطب برای بالا بردن آگاهی مردم نسبت به برند یا کسب و کار مورد نظر است. در گذشته که حوزه دیجیتال، پیشرفت کنونی را نداشت، این شیوه از بازاریابی معمولا با استفاده از تبلیغات بیلبوردی یا تلویزیونی همراه بود؛ اما امروزه بازاریابی ویروسی معمولا در بستر شبکه های اجتماعی رخ می دهد. از این روست که می توان بازاریابی ویروسی را یک نوع از بازاریابی دیجیتال دانست.
معمولا کمپین های بازاریابی ویروسی عمر طولانی ندارند و نهایت یک ماه دوام می آورند اما در همین زمان کوتاه، اگر پیام ارزشی مورد نظر برند ما، به اندازه کافی خلاقانه و جذاب باشد، موفقیت های بزرگی کسب خواهد شد.
تاریخچه بازاریابی ویروسی
اگرچه مشاهداتی مبنی بر فعالیت هایی در حوزه بازاریابی ویروسی در مصر و روم باستان به چشم می خورد اما بازاریابی ویروسی در سایه بازاریابی دیجیتال، در سال 1996 توسط هات میل (Hotmail) شکل گرفت.
شرکت سرویس دهنده ایمیل Hotmail با استفاده از بازاریابی ویروسی توانست در طی یک سال، 10 میلیون نفر را به کاربران خود اضافه کند. بازاریابان Hotmail تنها مقرر کردند که در زیر هر ایمیل ارسالی کاربران Hotmail ، عبارت “Get your Free email account at Hotmail” که به صفحه ثبت نام این سایت لینک بود، درج شود.
این ایمیل ها به صورت یک ویروس در میان گیرندگان ایمیل پخش شد و بسیار موفقیت آمیز باعث افزایش کاربر برای Hotmail شد.
راه اندازی کمپین بازاریابی ویروسی
بازاریابی ویروسی بیشتر برای برندهای نوپا و تازه کار مناسب است یا کسب و کارهایی که می خواهند دوراه خود را بر سر زبان ها بیندارند. البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که بازاریابی ویروسی در کنار دیگر شیوه های بازاریابی موفق خواهد بود.
موفقیت در بازاریابی ویروسی بر یک اصل استوار است و این اصل سادگی پیام در بازاریابی ویروسی است. سادگی در عین خلاقیت سبب می شود که مشتریان محصول یا خدمت یک برند یا کسب و کار، برای پیشنهاد دادن برند مورد نظر به دوستان و همکارانشان ترغیب شوند.
یک کمپین بازاریابی ویروسی موفق می تواند پیام ارزشی برند شما را به سرعت به مشتریان بالقوه کسب و کار شما برساند. اما چگونه می توان یک کمپین موفق در بازاریابی ویروسی داشت؟
در ادامه به مراحل راه اندازی کمپین بازاریابی ویروسی می پردازیم:
1- مخاطب خود را بشناسید
اولین قدم در بازاریابی ویروسی، شناخت جامعه هدف است. اینکه قرار است چه افرادی با چه سن و جنسیتی، پیام ارزشی برند یا کسب و کار شما را بازنشر دهند، بسیار مهم است. شما با شناخت مخاطبان این شیوه از بازاریابی دیجیتال، می توانید هزینه و وقت و انرژی خود را بهتر سازماندهی کنید.
2- محتوای خلاق
بازاریابی ویروسی نیز همانند بازاریابی چریکی به هزینه چندانی نیاز ندارد و تنها جوهره خلاقیت است که می تواند ضامن موفقیت برند شما در این نوع از بازاریابی دیجیتال باشد. از این روست که استارت آپ ها و کسب و کارهای نوپا و کوچک می توانند با استفاده از خلاقیت خود به موفقیت های بی شماری در بازاریابی ویروسی دست یابند.
یکی از شیوه های متداول در بازاریابی ویروسی استفاده از عنصر طنز و شوخ طبعی است. طنز می تواند بسیار برانگزاننده تر از روش های جدی باشد. طنز و شوخ طبعی برای هر انسانی جذاب است و یکی از راه های تعاملات انسانی است از این رو مردم میل بیشتری به انتشار یک پیام طنز دارند.
3- انتشار کمپین
همانطور که شرایط محیط برای ادامه زندگی یک ویروس مهم است، محیط انتشار یک کمپین بازاریابی ویروسی نیز بسیار مورد توجه است. این بستر برای انتشار یک پیام ارزشی توسط مردم باید بسیار متناسب باشد.
ایمیل، پیامک (SMS) ، فروم ها و تالارهای گفتگوی آنلاین در کنار شبکه های اجتماعی نظیر فیس بوک، اینستاگرام، توییتر و... که بستر اصلی بازاریابی ویروسی است، بسیار می توانند برای انتشار پیام ارزشی برند شما مناسب باشند.